ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ – NEBBIO 2019

ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ – NEBBIO 2019
Πρίν λίγο διάστημα είχα τη τύχη να έχω στα χέρια μου μια φίαλη του Κτήματος Τέχνη Οίνου η οποία με εντυπωσίασε τόσο πολύ με τη ποιότητα του και το χαρακτήρα του που με έκανε να θέλω να γράψω γι’αυτό.
Το Κτήμα που βρίσκεται στο Μικροχώρι Δράμας έχει ένα μεγάλο ατού.
Διαθέτει εξαιρετικό μικροκλίμα, αυτό που λέμε πολλές φορές ‘terroir’. Κοιλάδα, βουνά, επικλινείς αμπέλια, κατάλληλοι τύποι εδάφους για καλλιέργεια, ψυχρό κλίμα, ηλιοφάνεια όλα αυτά συνθέτουν ένα εξαιρετικό ‘teroir’.
Η ετικέτα ‘Nebbio’ είναι ένα κρασί από τη ποικιλία Nebbiolo, είναι γηγενής ποικιλία της Ιταλίας και πιο συγκεκριμένα στο Βορρά και το Πιεμόντε. Περιοχές όπως το Barolo, το Barbaresco, Langhe παράγουν μεγάλης κλάσης κρασιά.
Το όνομα στη ποικιλία δόθηκε από το Nebbia που στα Ιταλικά σημαίνει ομίχλη και αυτό καθώς είναι ομιχλώδες τοπίο ιδίως τις πρωινές ώρες, έχει ψυχρό κλίμα, υγρασία με υψηλές βροχοπτώσεις.
ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ
Όντας μια δύσκολα καλλιεργήσιμη και οινοποιήσιμη ποικιλία το Nebbiolo, διαθέτει υψηλές οξύτητες, αδάμαστες ταννίνες, δυσκολίες για την ιδανική ωρίμαση που το κάνει ζόρικο και θέλει μαεστρικά χέρια.
Το κτήμα θέλοντας να δείξει τη ποιότητα του ακόμα μια φορά, ταξίδεψε στην Ιταλία, πήρε ιδέες, είδε δεξαμενές και βαρέλια και το τόλμησε.
Πάλι καλά γιατί το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό, στη κυριολεξία με ξεμυάλισε και απέδειξε το μεγάλο δυναμικό παλαίωσης που έχει.
ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
ΌΨΗ: Διαθέτει μέτριο ρουμπινί χρώμα με γκρενά ίριδες
ΑΡΩΜΑΤΑ: Μπλέ άνθη (βιολέτα, λεβάντα)
Μαύρα φρούτα (βύσσινα, κεράσι, φραγκοστάφυλλο, δαμάσκηνο)
Νότες βοτάνων, πιπεριού, μελάνι και βανίλιας. Όλα σε έντονη αρωματική ένταση και φρεσκάδα.
ΣΤΟΜΑ: Μέτριο σώμα στρογγυλό με βελούδινη αίσθηση, σε πλήρη ισορροπία με υψηλή οξύτητα, υψηλές ταννίνες καλοδουλεμένες και ώριμες, αλκοόλ στα όρια του υψηλού που δεν ενοχλεί καθόλου.
Γεύσεις ακολουθούν τα αρώματα στη μύτη με μέτριας + ένταση γεύσεις και καλής διάρκειας επίγευση.
Μετά την ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές το κρασί μεταφέρεται σε παλιά, ουδέτερα δρύινα Γαλλικά βαρέλια 225 λίτρων όπου παραμένει για 4,5 χρόνια. Ελαφρύ φιλτράρισμα και εμφιάλωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *