Λημνιώνα λοιπόν…στις 13 Δεκέμβρη είχε τη τιμητική της και δε μπορούσα να το αφήσω έτσι αυτό. Ιδίως όταν έχει να κάνει με μία ποικιλία της οποίας τρέφω μεγάλη αγάπη.
Αλλά ας τα πιάσουμε λιγάκι τα πράγματα με τη σειρά. Θα σας κάνω μια μίνι αναφορά για την ιστορία της, θα σας παρουσιάσω το προφίλ της και θα κλείσω με μερικές προτάσεις μου που πρέπει να δοκιμάσετε.
Η ιστορία της (παρελθόν, παρών, μέλλον)
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι αρχικά. Άλλο αγάπη και άλλο σέξ, έτσι και άλλο Λημνιώνα και άλλο Λημνιό.
Η Λημνιώνα πριν 30 χρόνια δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο μας καθώς είχε φτάσει στα όρια του να εξαφανιστεί εντελώς. Και όμως αυτή η ντελικάτη κόκκινη ποικιλία με τα μεθυστικά της αρώματα και γεύσεις θα τη χάναμε την καημένη εντελώς. Κάπου το 2000 ξεκίνησαν οι ενέργειες για την αναβίωση της, το ξεκίνημα το έκανε ο Χρήστος Ζαφειράκης στον Τύρναβο όπου και το 2007 έβγαλε στην αγορά το πρώτο ερυθρό κρασί απο 100% Λημνιώνα. Έκτοτε τα βήματα του ακολούθησαν και άλλοι Έλληνες παραγωγοι και τους είμαστε ευγνώμων.
Κάποιοι από αυτούς είναι Κτήμα Θεόπετρα, Οινοποιείο Ντούγκος, Κτήμα Μίγας, Vinifera winery, Oenops, Φίλια Γη, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Tsililis Terres, Κτήμα Καρανίκα.
Η ποικιλία πλέον έχει πάρει τα πάνω της, έχουν τριπλασιαστεί οι αμπελώνες και μιλάμε για ένα ανερχόμενο αστέρι που έχει όλα τα φόντα να σταθεί και να μαγέψει και το διεθνές στερέωμα όχι μόνο εγχώρια.
Πέραν της Θεσσαλίας όμορφες δουλειές πλέον βλέπουμε και στη Μακεδονία και στη Πελοπόννησο.
Το ξέρω είναι κακό αυτό που κάνουμε και εμένα δε μου αρέσει να συγκρίνω ποικιλίες και κρασιά με άλλα, όμως αν θέλουμε να το βάλουμε τουλάχιστον σε μια κατηγορία μπορούμε να το τοποθετήσoυμε σε αυτή με το Pinot Νoir (λόγω του γήινου χαρακτήρα της, των ντελικάτων αρωμάτων και καλοδουλεμένων τανινών που έχει).
Το προφίλ και ο χαρακτήρας της
Η Λημνιώνα ως ποικιλία είναι όψιμη και για να ωριμάσει ιδανικά χρειάζεται ζεστό κλίμα, εξού και ταίριαξε ιδανικά στο κλίμα της Θεσσαλίας.
Η ρόγα της είναι μεγάλη και έχει λεπτή φλούδα σχετικά, όπως σας προανέφερα είναι ντελικάτη ποικιλία. Δίνει φίνα ντελικάτα κρασιά, με ωραία αρωματική ένταση με άνω του μετρίου τανίνες αλλά βελούδινες και αρκετή οξύτητα.
Οι γεύσεις και τα αρώματα του ποικίλουν, απο κόκκινα και μαύρα φρούτα όπως φράουλα, κεράσι, βύσσινο ως διάφορα βοτανικά στοιχεία, μπαχάρια αλλά και τη χαρακτηριστική βιολέτα απο τα άνθη.
Φυσικά θα βρείς εκδόσεις Λημνιώνας πιο φρουτένιες που αυτό σημαίνει ότι δεν έχει περάσει από βαρέλι, αλλά και βαρελάτες χωρίς όμως να υπερβάλουν με το βαρέλι καθώς δεν θέλουν να επισκιαστεί το φρούτο. Στις βαρελάτες Λημνιώνες θα βρείς πιο πολύ συμπύκνωση φρούτου αλλά και πιο πολύπλοκο χαρακτήρα αφού θα γεύτεις και στοιχεία όπως καφές,σοκολάτα,καπνό,δρυ,μαύρο τσαι, και μανιτάρι καθώς θα περνάνε τα χρόνια και θα παλαιώνει. Και μιας και είπα παλαιώνει, ναι και μάλιστα εξαιρετικά, οι βαρελάτες εκδόσεις 5-7 χρόνια τα έχουν για πλάκα και γίνονται εξαιρετικά. Σε ιδανικές συνθήκες συντήρησης θεωρώ τα 10 χρόνια είναι το πικ τους.
Επίσης μας δίνει και όμορφες δουλειές στη κατηγορία ροζέ η Λημνιώνα έχοντας πολύ ωραίο φρούτο αλλά εξίσου περίφημα τα πάει και στη κατηγορία αφρώδη, με το Κτήμα Καρανίκα να δημιουργεί ένα από τα καλύτερα αφρώδη της χώρας.
Προτάσεις Λημνιώνας
Θα σου προτείνω 2 και καλές, οκ καλές δεν τις λές…σοκαριστικά μαγευτικές τις λές.
- Οινοποιείο Ντούγκος – Μεθ’ Υμων “L”
Κομψή, φινετσάτη, βαμμένη με τα σκούρα ώριμα φρούτα της και ντυμένη με τα σατέν όπως και οι τανίνες της. Καλλίγραμο σώμα μεσαίου όγκου με αστραφτερή οξύτητα σε γήινες αποχρώσεις. Γεννημένη femme fatale που αν ήταν γυναίκα θα σε σαγήνευε για τη πλάκα της και θα σε είχε το παιχνιδάκι της.
Γηγενείς ζύμες , αφιλτραριστο, παλαίωση σε παλιά αμερικάνικη και γαλλική δρυ για 8 μήνες.
Βαθύ ρουμπινί χρώμα, μεθυστικά αρώματα απο βύσσινο, μαύρο κεράσι, ώριμη φράουλα, βατόμουρο, γλυκά μπαχάρια, καπνό,σοκολάτα, κέδρο, με νότες βοτάνων και γήινων στοιχείων.
Μεσαίου σώματος, ζουμερό, ισορροπημένη οξύτητα, μαλακές τανίνες. Ώριμα φρούτα ακολουθούμενα της μύτης, καπνός, μαύρο τσαι, καραμέλα βουτύρου και μπαχαρικά με ορυκτή επίγευση.
- Vinifera Winery – Limniona
Αυτό το μπουτίκ οινοποιείο απο το Δίστομο της Βοιωτίας μας έκανε να παραμιλάμε με τη Λημνιώνα που δημιούργησε, σε μικρής παραγωγής φιαλών.
Μονοποικιλιακή Λημνιώνα με έντονες και καλά δομημένες τανίνες οι οποίες ισορροπούν εξαιρετικά με τον έντονο αρωματικό χαρακτήρα των μαύρων φρούτων όπως δαμάσκηνο ,μαύρο κεράσι ,ξύλο, καπνό, μαύρη σοκολάτα ,καραμέλα, κακάο και καφέ. Συνδυάζεται αρμονικά με κρέατα στη σχάρα και έντονες σάλτσες