Το Pinot Noir ευθύνεται για κάποια από τα πιο ακριβά και κομψά κρασιά στο κόσμο. Παράγει κόκκινα κρασιά ντελικάτα, δηλαδή κρασιά τα οποία είναι ελαφριά στο σώμα χωρίς να έχει πολλές τανίνες, μέτριο επίπεδο τανίνης (οπότε δε θα νιώθεις στεγνό και στυπτικό το στόμα σου σε κάθε σου γουλιά).
Είναι λεπτόφλουδο που αυτό σημαίνει πως η διαχείριση του δεν είναι και εύκολη όπως επίσης και ευάλωτο σε αρρώστιες. Με σωστή και μαεστρική διαχείριση όμως δημιουργεί αριστοκρατικά κρασιά.
Λίγα fun facts γι’ αυτό το σταφύλι:
- Ανακαλύφθηκε απο τους μοναχούς στη Γαλλία
- Αγαπιέται πολύ απο τις αρκούδες και τα πουλιά ΟΧΙ μόνο από μας
- Pinot noir βγαίνει απο τις λέξεις Pine = πεύκο και noir = black (μαύρο)
- Διαφορετικές ονομασίες που θα το συναντήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου, spatburgunder στη Γερμανία Pinot Nero στην Ιταλία
- Ευαίσθητο σε πολλές ασθένεις οπότε θέλει προσοχή
- Από τις βασικότερες ποικιλίες στη παραγωγή Σαμπάνιας
Γεύσεις και αρώματα της ποικιλίας:
Στην όψη είναι ανοιχτό ρουμπινί
Τα αρώματα και γέυσεις αποτελούνται από, φράουλα, μαύρο κεράσι, μούρα, γλυκόριζα. φύλλα (βρεγμένο χώμα), μανιτάρι.
Φυσικά μπορείς να συναντήσεις και άλλα αρώματα (κράνμπερι, φύλλα τσαγιού, ανθικότητα, καπνικά στοιχεία)
Του ταιριάζει πολύ το βαρέλι και τα περισσότερα δείγματα είναι με επίδραση δρυός και δίνει στοιχεία καπνού, βανίλιας, μοσχοκάρυδου και γενικά ένα πικάντικο χαρακτήρα. Το κάνει πιο πολύπλοκο, τονώνει το σώμα, τις τανίνες και το δίνει μεγαλύτερο δυναμικό παλαίωσης.
Πατρίδα του Pinot Noir
Σαφέστατα και είναι η Γαλλία και ειδικότερα η Βουργουνδία
Άλλες κύριες χώρες που παράγουν Pinot Noir είναι
Γερμανία, Ιταλία, Όρεγκον, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Χιλή, Ελλάδα
Στα Pinot Noir του Νέου Κόσμου (βλέπε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) το σώμα τους είναι λίγο πιο γεμάτο, με πιο βαθύ χρώμα και πιο ώριμο κόκκινο και μαύρο φρούτο.
Ταίριασμα με
Τώρα εδώ έχεις πολλές επιλογές, από ένα ωραίο πλατό τυριών & αλλαντικών (έχε στο μυαλό σου το camembert που φτιάχνεται στην ίδια περιοχή και ως γνωστών what grows together, goes together) ή ένα ριζότο μανιταριών που θα συνδυαστούν οι γήινες γεύσεις και των δύο έως κοτόπουλο, αρνάκι, συκώτι βεβαίως βεβαίως αλλά και μια εξοχότατη πάπια.