Μαθαίνοντας για το Syrah/Shiraz

Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα Syrah στις 25 Ιουλίου, σκεφτήκαμε να γράψουμε και να μάθουμε λίγα πράγματα για τη παγκοσμίας φήμη ποικιλία αυτή.Syrah & Shiraz μιλάμε για το ίδιο σταφύλι, απλά η Αυστραλία το αποκαλεί Shiraz και στον υπόλοιπο κόσμο αποκαλείται Syrah.Η πατρίδα του είναι η Γαλλία και συγκεκριμένα η κοιλάδα του Ροδανού (θα βρείς τα καλύτερα δείγματα εκεί), αλλά μιλάμε για μια ποικιλία που ευδοκιμεί σε πολλά ακόμα μέρη του κόσμου όπως…

Αυστραλία       Ν.Αφρική

Η.Π.Α              Ιταλία

Αργεντινή        Ισπανία

Χιλή                 Ελλάδα

Μαύρο σταφύλι με χοντρή φλούδα και μικρή ρώγα. Θέλει ζεστό ή ήπιο κλίμα ώστε να ωριμάζει πλήρως το σταφύλι και όταν συμβεί αυτό θα σου προσφέρει ένα πληθωρικό κρασί με αρκετές ταννίνες μεν, ζουμερές και χωρίς να σε ενοχλούν δε. Υψήλη οξύτητα, υψηλό αλκοόλ συνήθως και όπου όλο αυτό έρχεται σε μια ισορροπία στο μετρίου προς γεμάτου σώματος.

Οι γεύσεις και τα αρώματα που συναντάς σε ένα τυπικό Syrah είναι Μαύρο κεράσι , μαύρο μούρο, δαμάσκηνο, μύρτιλο, βιολέτα, βοτανικές νότες Μαύρο πιπέρι, γλυκόριζα, σοκολάτα, καπνό (από την επίδραση του βαρελιού) Ελιά, ζωικές νότες όπως δέρμα, μπέικον (στοιχεία από την παλαίωση).Επίσης ανάλογα το κλίμα του κάθε τόπου που καλλιεργείται το Syrah δίνει φρέσκα μαύρα φρούτα είτε πιο μαγειρεμένα φρούτα όταν είναι πιο θερμό το κλιμα.

Κάτι άλλο που θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζεις, είναι πως θα βρείς πολλά όμορφα κρασιά και σε μπλέντ.Θα το συναντήσεις μαζί με ποικιλίες όπως merlot, cabernet sauvignon, grenache, mourvedre αλλά και με το δικό μας το ξινόμαυρο.

Στον Ροδανό, στη γενέτειρα του δηλαδή θα δεις κρασιά σε ένα διαφορετικό μπλεντ. Syrah με Viogner (λευκή Γαλλική ποικιλία που δίνει στο χαρμάνι αυτό αρωματική ένταση, ανθική φρεσκάδα και φινέτσα).

Στην Ελλαδα υπάρχουν αρκετά οινοποιεία που καταπιάνονται με το syrah και κάνουν εξαιρετικα κρασιά. Από τη Θράκη και τη Νάουσσα ως την Εύβοια, τη Πελοπόννησο στη Νεμέα αλλά και τη Κρήτη.Εξαιρετικά δείγματα υψηλής ποιότητας παγκοσμίως όπως και στην Ελλάδα μπορούν να παλαιώσουν για χρόνια.Με τι να το ταιριάξεις τώρα θα μου πείς…σου προτείνω ένα ζουμερό μπεργκεράκι ή με μπάρμπεκιου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *