Υπάρχει πολύς κόσμος που κάνει τη βόλτα του στο Ν.Πέλλας, είτε για τους καταρράκτες της Έδεσσας είτε για το χιονοδρομικό κέντρο στο Καϊμάκτσαλαν, όπως επίσης και για τα λουτρά του στο Πόζαρ.
Κάπου εκεί λοιπόν βρίσκεται και το υπέροχο οινοποιείο του Θωμαϊδη 3 Γενιές. Σε μικρή απόσταση από τη πλατεία στο Πόζαρ, στο χωριό Πιπεριά Αριδαίας. Ένα σύγχρονο οινοποιείο και παραδοσιακό αποστακτήριο τσίπουρου που συνάμα σου θυμίζει και λίγο αρχοντικό όταν μπείς μέσα.
Δεχτήκαμε ένα πολύ ζεστό καλωσόρισμα από τον κύριο Τάσο (Θωμαϊδη) και την γυναίκα του Ελένη, στην αρχη μας ξενάγησαν στο χώρο παραγωγής και εμφιάλωσης, μας μίλησαν για τη φιλοσοφία τους και τι στυλ ακολουθούν φτιάχνοντας αυτά τα υπέροχα, ισορροπημένα και εύγεστα κρασιά. Στη συνέχεια καταλήξαμε στο αποστακτήριο τσίπουρου όπου και μας εξήγησαν το τρόπο παραγωγής του, το παράγουν από τη ποικιλία ‘’Αμάσσι’’ και πιστέψτε με κατεβαίνει σα νεράκι το άτιμο.
<< Αμάσσι είναι η τοπική τους λευκή ποικιλία που δίνει εξαιρετικά φρουτώδη κρασιά, το όνομα “Αμάσσι” δίνεται απο την ομώνυμη πόλη Αμάσσεια στην περιοχή του Πόντου, από όπου και κατάγονται οι πρόγονοι της οικογενείας.
Στη συνέχεια φυτεύονται και καλλιεργούνται και άλλες ποικιλίες όπως Chardonnay, Merlot, Syrah, Gewurztraminer, Sauvignon Blanc αλλά και το Ξινόμαυρο.
Τα εδάφη & μικροκλίμα είναι αργιλώδη και αμμώδη. Η αποστράγγιση του εδάφους είναι αξιοπρόσεκτη μετά από κάθε βροχή, στραγγίζουν γρήγορα και ευνούν την παραγωγή αρωματικών ενώσεων. Κύρια χαρακτηριστικά του μικροκλίματος ‘’ Ήπιο ηπειρωτικό ‘’ είναι οι βαρείς χειμώνες, ενώ τα καλοκαίρια έχουμε μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μέρας και νύχτας. Έτσι όλα τα κρασιά χαρακτηρίζονται από μεγάλες αρωματικές εντάσεις, δροσερές οξύτητες και γλυκιά επίγευση ακόμα και χωρίς υπολειμματικά σάκχαρα.
Όσοι είναι λάτρεις του κόκκινου τότε θα τους αποζημιώσει και με το παραπάνω τo
PROMISE #δυο ζωές Merlot, Cabernet Sauvignon, Ξινόμαυρο το μπλεντ με 11 μήνες βαρέλι και ελκυστικά αρώματα και γεύσεις απο κεράσι, δαμάσκηνο αλλά και σοκολάτα, καραμέλα βουτύρου, γλυκά μπαχαρικά. Όλα αυτά σε ένα σχεδόν γεμάτο βελούδινο σώμα με ώριμες ζουμερές ταννίνες.
Όσοι πάλι το ροζέ δε το αλλάζετε με τίποτα, δοκιμάστε τις δύο ροζέ ετικέτες τους ANGEL ROSE (ξηρό) & BIZARRE (ημίγλυκο) και ένα κάπως μικρό κολληματάκι θα το φάτε. Syrah, Gewurztraminer και Ξινόμαυρο. Έντονα ανθικά αρώματα απο ροδοπέταλα και μεθυστικά φρούτα όπως φράουλες και κόκκινα κεράσια.
Και για τους οπαδούς των ξηρών λευκών:
AMASSI από την ομώνυμη ποικιλία, εσείς που αγαπάτε σαν στύλ τη Μαλαγουζιά θα αγαπήσετε και το Αμάσσι και αυτό γιατί δίνει φρουτένιο και δροσερό στυλ με το αχλάδι, τη μπανάνα και το μήλο να κάνουν πάρτι σε ένα απαλό κρεμώδες σώμα με φινέτσα και φρεσκάδα.
AMASSI – SAUVIGNON BLANC ωρίμασε για 9 μήνες σε Αμερικάνικα και Γαλλικά δρύινα βαρέλια και το έκανε τόσο ζουμερό να το… πιείς στο ποτήρι. Πλούσιο εκφραστικό στόμα και ένας χαμός απο λεμόνια, ανανά και μάνγκο.
CHARDONNAY εδώ ροκάρει, αμερικανιά φουλ αλλά σοβαρή αμερικανιά. Το στυλ θυμίζει Καλιφόρνια dreaming και έβαλε υποψηφιότητα για ένα απο τα καλύτερα της χώρας μας. Έντονα αρώματα και γεύσεις ώριμων εσπεριδοειδών, ροδάκινο, βερίκοκο, ανανά, μέλι, βανίλια, καρύδα, κρέμα βουτύρου, καβουρδισμένα φουντούκια και τα μυαλα στα κάγκελα… ΚΟΛΑΖΕΙ!