Είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω να πώ για την ιστορία της Σαντορίνης, δε θέλω να σας κουράσω και όμως. Θα πρέπει να γράψω καμιά κατοσταριά σελίδες και θέλω να είμαι ανάλαφρος, σύντομος και περιεκτικός. Οπότε πάμε να κάνουμε τη βόλτα μας.
Οι περισσότεροι αν όχι όλοι γνωρίζουμε πως η Σαντορίνη και η τωρινή της μορφή είναι αποτέλεσμα αρκετών ηφαιστειακών εκρήξεων. Ηφαιστειογενές νησί λοιπόν, μετρώντας 3 ηφαίστεια ζωή να (μην) έχουνε ή ας έχουν αρκεί να μη μας ενοχλούν, το ένα από αυτά ενεργό. Το Κολούμπο. Το νησί αποτελείται από…τη Σαντορίνη φυσικά, τη Θηρασιά, το Ασπρονήσι, τη Νέα Καμένη και τη Παλαιά Καμένη.
Είναι από τους γηραιότερους αμπελώνες στην Ευρώπη, μετράει κοντά στα 3.500 χρόνια. Έρευνες έδειξαν ότι στο νησί καλλιεργούσαν αμπέλια από το 17 αιώνα π.Χ. Η Σαντορίνη λόγω του ιδιαίτερου κλίματος και εδάφη που έχει την κάνει ένα από τα λίγα σημεία στην Ευρώπη με προφυλλοξηρικούς αμπελώνες. Η φυλλοξήρα είναι μία ασθένεια που έπληξε σχεδόν όλη την Ευρώπη, υπάρχουν 2 μορφές της. Η πρώτη χτυπάει τις ρίζες στο πρέμνο ενώ η δεύτερη στα φύλλα. Στη Σαντορίνη δε κατάφερε να ευδοκιμήσει λόγω της πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε άργιλο. Ξηρό κλίμα πλούσιο σε άμμο και πέτρα.
Τα αμπέλια τους θα τα δείς σε σχήμα κουλούρα ή καλάθι και αυτό διότι οι δυνατοί άνεμοι και ο καυτός ήλιος καταστρέφουν τα φυτά και τα καίει αντιστοίχως. Με αυτή τη μέθοδο αντέχουν τα κλαδιά στον άνεμο και τα σταφύλια αγκαλιάζονται στο εσωτερικό μέρος προστατεύοντας τα απο το να καούν, άμμο και δυνατούς ανέμους.
Οι ποικιλίες της Σαντορίνης
Ασύρτικο
Αθήρι
Αηδάνι
Μαυροτράγανο
Μανδηλαριά
Κατσανό
Γαιδουριά
Βουδόματο
Π.Ο.Π Σαντορίνη
Θα πρέπει βάση νομοθεσίας να είναι λευκό ξηρό, από 100% Ασύρτικο ή χαρμάνι όπου το 75% να είναι από Ασύρτικο και το υπόλοιπο από Αηδάνι και Αθήρι. Με ή και χωρίς βαρέλι.
Νυκτέρι
Εδώ έχουμε πάλι Π.Ο.Π κατηγορία που διαμορφώνεται ως εξής…
Νυχτερινός ο τρύγος (εξού και το όνομα του) από υπερώριμα σταφύλια και βάση νομοθεσίας αλκοόλ πρέπει να έχει ελάχιστο 13,5% , επίσης παλαίωση σε βαρέλι τουλάχιστον 3 μήνες.
Στα παλαιότερα χρόνια το Νυκτέρι ήταν το καλύτερο τους κρασί, το κρασί στο τραπέζι τους. Όταν τελείωναν το τρύγο , μαζεύαν το βράδυ τα σταφύλια τα υπερώριμα για να φτιάξουν το κρασί τους.
Vinsanto
Π.Ο.Π Σαντορίνη και εδώ. Το μπλέντ πρέπει να αποτελείται από 51% Ασύρτικο και το υπόλοιπο Αθηρι και Αηδάνι. Θα πρέπει να είναι από υπερώριμα σταφύλια , να περάσουν από λιάσιμο φτάνοντας τα 370γρ / λίτρο. Να έχει ωριμάσει τουλάχιστον 2 χρόνια σε βαρέλι.
Π.Γ.Ε
Εδώ έχουμε τις ποικιλίες όπως Μαυροτράγανο, Μανδηλαριά στα ερυθρά και στα ροζέ. Όπως και Βουδόματο και Φωκιανό, στα λευκά έχουμε επίσης τη Γαιδουρία και το Κατσανό.