Και αφού έχουμε φτάσει στο 2ο μέρος της βόλτας μας στο νησί, πάμε να μοιραστώ τις σημειώσεις μου μαζί σας.
Γαία Οινοποιητική
Θα σου το κάνω εικόνα, ήρθες στο νησί και θες να χαλαρώσεις να αδειάσεις το κεφάλι σου από τα προβλήματα και τις σκοτούρες που σου γέμισαν όλη τη χρονιά, αλλά να πιείς και το κρασάκι σου δίπλα στη θάλασσα να ακούς το κύμα να σκάει μαθαίνοντας και δυο λόγια για το κρασί. ΕΔΩ ΕΙΣΑΙ !
Βρίσκεται στην περιοχή Έξω γωνιά πάνω στη παραλία και στο όμορφο πετρόκτιστο κτίριο όπου βρίσκεται στο παρελθόν ήταν τοματάδικο, παρήγαγε λιαστή τομάτα και αρωματικό τοματοπελτέ.
Βασική ποικιλία παραγωγής το Ασύρτικο μαζί με το Αθήρι και το Αηδάνι, επίσης υπάρχει μια ξεχωριστή μονάδα που φτιάχνουν ξύδι σε μικρή ποσότητα από τη ποικιλία Ασύρτικο.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο απο μέσα Απριλίου ως Οκτώβριο και εννοείται δε θα σ’αφήσω έτσι και θα σου δώσω κανά δυό προτάσεις για το τι να δοκιμάσεις.
Θαλασσίτης για το μοντέρνο χαρακτήρα του, συνδυάζει τη τυπικότητα με τα λεμονάτα στοιχεία, τη τραγανή οξύτητα με την αυθεντικότητα της ορυκτής του πλευράς.
Νυκτέρι για τους λάτρεις των βαρελάτων εκδοχών (Αχ ένας απο αυτούς είμαι και εγώ). Φοβερή συμπύκνωση φρούτου, νόστιμου και ώριμου λεμονιού με ροδάκινο, βερίκοκο να μπλέκονται με το αριστοκρατικό βαρέλι και να αγκαλιάζεται απο βανίλια, μέλι, καπνό και πετρόλ στοιχεία.
Ammonite εμπνευσμένο από το έμβλημα του οινοποιείου, απολίθωμα θαλάσσιου οργανισμού. Ένα κρασί βρέφος ακόμα με αντοχή στο χρόνο δεκαετία και βάλε, Δυναμικό με ένα μέρος του ντυμένο απο νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια και πληθωρικό με γεμάτο σώμα, κοφτερή οξύτητα, κρεμώδη υφή. Ένα μπλέξιμο μεταξύ λεμονιού, ροδάκινου, γκρέιπφρουτ και φρυγανιάς, ξηρών καρπών και βανίλιας.
Οινοποιείο Χατζηδάκη
Η μια επίσκεψη δεν ήταν αρκετή γι’αυτό και ήταν το πρώτο οινοποιείο (από τα 2) που ξανά επισκέφθηκα μέσα στο ίδιο καλοκαίρι στο Πύργο.
Το οινοποιείο σου βγάζει τέτοια οικειότητα από τους ανθρώπους που το στελεχώνει. Η υποδοχή, η περιήγηση στο χώρο, η δοκιμές των κρασιών και οι συζητήσεις με τα παιδιά στο επισκέψιμο αλλά και την κυρία Κωνσταντίνα Χρυσού ήταν όλοι με το χαμόγελο και με αληθινή διάθεση να αφιερώσουν χρόνο για σένα.
Ένα από τα ιστορικότερα οινοποιεία του νησιού, τεράστια η συμβολή του στην εξέλιξη του κρασιού της Σαντορίνης, στην ίδια τη Σαντορίνη αλλά και εκτός των συνόρων μας αφού μεγάλη παραγωγή τους διατίθεται έξω.
Τα κρασιά τα οποία έπρεπε να επιλέξω δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση και αυτό γιατί το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Για το οινοποιείο Χατζηδάκης επέλεξα τα εξής
Σκυτάλη γιατί σηματοδοτεί τη κληροδότηση του ταλέντου από τη μια γενιά στην επόμενη. Ένα μέρος από Ασύρτικο που προοριζόταν για την απλή Σαντορίνη του, έμεινε για παραπάνω καιρό σε επαφή με τις οινολάσπες και σχημάτισε αυτό το πολύπλοκο κρασί. Lime, περγαμόντο, ροδάκινο και αγιόκλιμα συνδυάζονται με τη μεταλλικότητα, το μέλι και τα στοιχεία ζύμης.
Ραμπελιά κομψό και φινετσάτο όπως και η ετικέτα που έχει επιμεληθεί η Αριάδνη Χατζηδάκη. Λουλουδένιος χαρακτήρας, βοτανικότητα, εσπεριδοειδή, ορυκτότητα και επίγευση με τονισμένη Σαντορινιά αλμυρότητα.
Rossete , ε να βάλουμε και λίγο χρώμα στη ζωή μας. Και επειδή είμαστε αρκετοί που εκτιμάμε τα ροζέ που έχουν κάτι να πούν, αυτό θα σε εντυπωσιάσει. Η Κυκλαδίτικη ποικιλία Μανδηλαριά έχει δώσει ένα φούξια κρασί με κόκκινα φρούτα, άνθη και υπέροχη βουτυράτη υφή.
Κτήμα Αργυρού
Στην Επισκοπή Γωνίας στη Σαντορίνη από το 2015 βρίσκεται το κτήμα Αργυρού.
Επιβλητικό, με κύρος, μοντέρνο, σύγχρονο. Το οινοποιείο είναι καθηλωτικό και παγκόσμιων προδιαγραφών, δε γίνεται να επισκεφθείς το νησί και να μην έρθεις από εδώ. Με ένα όμορφο μπαρ στον επισκέψιμο χώρο μέσα και βγαίνοντας στον εξωτερικό χώρο εξίσου όμορφη θέα, στρωμένα σαν κόκκινα χαλιά μπροστά σου τα αμπέλια. Και μιας που ανέφερα αμπέλια, είναι και το κτήμα με τους περισσότερους ιδιόκτητους αμπελώνες.
Θα μπορούσα να γράψω δισέλιδο αλλά θα κρατηθώ να μη κουράσω. Και ήρθε η ώρα για τις προτάσεις μου, που με δυσκόλεψε εξίσου. Τι να αφήσεις εκτός τώρα όταν μιλάμε για Αργυρό (να έφτιαχνα playlist με τραγούδια του Κ. Αργυρού πιο εύκολο θα μου το έκανε)
Cuvee Monsignory αρχικά να σας πω συνοπτικά πως το monsignory δόθηκε καθώς κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας, τα αμπέλια άνηκαν στον Πάπα και πάντα υπήρχε ένας απεσταλμένος του στο νησί, ο monsignory (ο Κύριος μας). Με κοφτερή οξύτητα, γεμάτο σώμα και λεμονιού, γκρέιπφρουτ, ροδάκινο και την ορυκτή του πινελιά, είναι ένα συγκλονιστικό Ασύρτικο μακράς παλαίωσης.
Cuvee Evdemon και εδώ η ετικέτα κρύβει τη δική της ιστορία. Ευδαίμων, από το Ευ = καλό και Δαίμων = δαίμονας . Τα συγκεκριμένα αμπέλια στο Πύργο στη Σαντορίνη ακόμα και σε κακές χρονιές δίνει τρομερής ποιότητας κρασί, έτσι θεώρησαν πως υπάρχει ένας καλός δαίμονας και ευθύνεται γι’ αυτό. Βιοδυναμικής καλλιέργειας και χρειάζεται αρκετά χρόνια για να αναδείξει όλα του τα χαρακτηριστικά. Κομψό και πολύπλοκο με τα εσπεριδοειδή, τα ροδάκινα και το αμύγδαλο σε πρώτο πλάνο και την ορυκτότητα, την τραγανή οξύτητα και τη λιπαρότητα να έχουν δημιουργήσει ένα κρασί τεράστιας κλάσης.