Τη 2η μέρα του χάρτη των γεύσεων είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε κάποιες πειραματικές δουλειές που κάνουν τα τελευταία χρόνια πάνω στο Ξινόμαυρο το Κτήμα Άλφα.

Με εισηγητές τον Βασίλη Γαλανό (Δημοσιογράφο οίνου & Brand Ambassador του κτήματος)
Την Κωνσταντίνα Μαυρίδου (γεωπόνο/οινολόγο) και Αγγελική Ιατρίδου (οινολόγο).

Το Αμύνταιο ήταν πάντα ένα ιδιαίτερο και υποσχόμενο terroir, τώρα ειδικά με τη κλιματική κρίση βλέπουμε να πληθαίνουν οι δουλειές σε αυτή τη κορυφαία και δυναμική Π.Ο.Π περιοχή, τη ψυχρότερη ζώνη της Ελλάδας.
ANDA LUNA VINE 2021 & ANDA LUNA VINE NV

Εδώ έχουμε 2 αφρώδη κρασιά από τη ποικιλία ξινόμαυρο. Σύντομα πληροφορηθήκαμε θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Στο Anda Luna NV έχουμε ένα brut (ξηρό) λευκό αφρώδες με τη παραδοσιακή μέθοδο.
Στη μύτη όμορφα απαλά και φινετσάτα ανθικά αρώματα και φρέσκα φρούτα.
Στόμα φιλικό και μαλακό, γοητεύει με τη δροσιστική του οξύτητα, τον παιχνιδιάρικο αφρισμό και φρούτο του.
Ενώ στο Anda Luna Vine 2021 έχουμε ένα brut (ξηρό) αφρώδες με τη παραδοσιακή μέθοδο, όμως μετά τη 2η ζύμωση που ακολούθησε στη φιάλη έμεινε και παλαίωσε εκεί. Με αποτέλεσμα να έχει πιο έντονα τα στοιχεία αυτόλυσης ( ζύμες, φρυγανιά, τσουρέκι) κάτι το ποιο το κάνει σίγουρα πιο γαστρονομικό.
Ξινόμαυρο clone 19, 2020 & 2021 σοδειάς

Κλώνος 19 σοδειάς 2020: ζυμώθηκε σε ανοξείδωτες δεξαμενές και δεν έχει καθόλου παρουσία βαρελιού.
Ωραία ένταση στη μύτη από φρέσκα ζουμερά κόκκινα φρούτα, κεράσια, φράουλες και ροδοπέταλα.
Ενώ στο στόμα εναλλάσσεται και βγαίνει μπροστά περισσότερο η άγουρη τομάτα και τα φύλλα τομάτας με μέτριο σώμα ανάλαφρο και υψηλές λεπτές τανίνες.
Κλώνος 19 σοδειάς 2021: εν αντίθεση εδώ έχουμε βαρέλι και πιο πυκνά αρώματα και γεύσεις.
Παραπάνω συμπύκνωση στο φρούτο από κόκκινα και μαύρα κεράσια, βύσσινα, γλυκά μπαχαρικά, καπνό,βανίλια και σοκολάτα από το βαρέλι.
Με πιο γεμάτο σώμα, στρογγυλεμένο όπως και οι τανίνες του και υψηλή οξύτητα όπως και στο πρώτο.
Δείχνει κρασί παλαίωσης και αντοχής στο χρόνο με τη δυναμική που κουβαλάει σωματοδομικά (ποιοτικές τανίνες, οξύτητα, ωραία δουλειά βαρελιού).
Ξινόμαυρο clone 37, 2020 & 2021 σοδειάς

Κλώνος 37 σοδειά 2020: η χρόνια χωρίς βαρέλι, συγκριτικά με τον κλώνο 19 χωρίς βαρέλι έχουμε πιο βαθύ ρουμπινι χρώμα. Και εδώ εστιάζει γύρω από το φρούτο ( φράουλα, κεράσι,βύσσινο, τομάτα)
Κλώνος 37 σοδειά 2021: η χρονιά με βαρέλι, πιο φρέσκο κλειστό και λιγότερο εκφραστικό.
Βαθύ ρουμπινι χρώμα, λιγότερο διαυγές καθώς φαίνεται το ελαφρά θολό του χρώμα και τα ιζήματα από το ελαφρύ ή καθόλου φιλτράρισμα.
Θέλει χρόνο για να αναδείξει τις αρετές του και να αποκτήσει παραπάνω εξωστρέφεια, χωρίς αυτό να ρίχνει τη ποιότητα του καθώς δείχνει το νεύρο και τους μύες του με σώμα, τανίνες, οξύτητα και βαρέλι. Με το πέρασμα κάθε χρονιάς θα αλλάζει και θα μεταμορφώνεται σε κάτι ακόμα πιο εκλεκτό.
