Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα, ημέρα σωματικής και πνευματικής κάθαρσης, αλλά και αφετηρία της σαράντα ήμερης περιόδου νηστείας της Σαρακοστής, θα αδράξω την ευκαιρία να σας προτείνω κάποιες εξαιρετικές επιλογές σε ροζέ και λευκές ετικέτες που συνδυάζονται καταπληκτικά με ορισμένα πολύ δημοφιλή σαρακοστιανά πιάτα. Άλλωστε ας μην γελιόμαστε η Σαρακοστή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μαζευτούμε με φίλους, να γευτούμε νόστιμα πιάτα, αλλά και για κάποιους από εμάς να αδειάσουμε λίγο τους συντηρητές μας στους οποίους δεν πέφτει καρφίτσα..
1. Καλαμάρια γεμιστά με γέμιση φέτας, γραβιέρας, ντομάτας, πιπεριές φλωρίνης και μυρωδικά.
Λαντίδης Ergo Ροζέ (Ασύρτικο, Αγιωργίτικο)
Συνδύασε το με αυτό το γαστρονομικό, δροσερό ροζέ που θα ισορροπήσει το πιάτο η τραγανή οξύτητα του, γεμάτο νεύρο και πολύπλοκο με πλούσιο σώμα, φρέσκα κόκκινα φρούτα (κεράσι, φράουλα), εσπεριδοειδή και λευκά άνθη.
2. Μπακαλιάρος σκορδαλιά (παιδιά συγγνώμη αλλά εδώ υπάρχει αδυναμία και θα επιλέξω τη παράδοση)
Κεχρής Ρετσίνα Αφρός (Ροδίτης)
Μου τρέχουν ήδη τα σάλια περιμένοντας να κατασπαράξω το αγαπημένο μου σαρακοστιανό φαγητό με τον Δάσκαλο στις ρετσίνες Κεχρή. Η ρετσίνα Αφρός πέραν της ασύλληπτης σχέσης ποιότητας-τιμής που έχει, είναι και μια ρετσίνα πασπαρτού αφού οι γαργαλιστικές μπουρμπουλήθρες που έχει (pet nat) θα σου φρεσκάρουν το στόμα μετά από κάθε μπουκιά. Εκφραστικά αρώματα και γεύσεις από πεύκο, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, δεντρολίβανο, μαστίχα, ζύμη θα συμβαίνει μια πανδαισία στο στόμα σου.
3. Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Μοσχόπολις 8 Ροζέ (Ξινόμαυρο,Syrah)
Εδώ επειδή το φαγητό μας συνδυάζει τη σάλτσα ντομάτας, έχει οξύτητα οπότε θα χρειαστείς ένα αντίστοιχο ροζέ να το παντρέψεις. Ένα ροζέ που περιέχει μέσα ξινόμαυρο είναι πάντα ασφαλής επιλογή αφου έχει και οξύτητα και το στοιχείο της ντομάτας. Στο Μοσχόπολις θα συναντήσεις ένταση, πολυπλοκότητα,γεμάτο σώμα, τραγανή οξύτητα και γεύσεις απο φράουλα, ρόδι, πετροκέρασο και μπριός απο τη μικρή παραμονή του σε βαρέλι.
4. Τηγανιά μανιταριών με μουστάρδα
Μυλωνάς Σαββατιανό Cuvee Vouno
Τα μανιτάρια στη σχάρα ή τηγάνι μας δίνουν την αίσθηση πως τρώμε κρέας. Το σαββατιανό είναι μια αδικημένη ποικιλία που δίνει πεντανόστιμα κρασιά και αυτό σας το υπογράφω. Στο cuvee vouno θα συναντήσετε ροδάκινα, βερύκοκα, βότανα, μέλια και ξηρούς καρπούς που με το γεμάτο σώμα του και την δροσιστική οξύτητα θα εκτινάξει το γευστικό σας συνδυασμό με το συγκεκριμένο πιάτο.
5. Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Βεγορίτης Sauvignon Blanc
Τα ντολμαδάκια θα ταιριάξουν απόλυτα και αυτό γιατί απο τη μια περιέχουν τα διάφορα μυρωδικά όπως είναι (δυόσμος, κόλιανδρος, άνηθος) και από την άλλη το sauvignon blanc του Βεγορίτη από το Αμύνταιο έχει όλη αυτή τη φρεσκάδα και τη βοτανικότητα που θα σταθεί απέναντι στο πιάτο. Πολύπλοκη μύτη, ωραία οξύτητα, βοτανικά στοιχεία και εξωτικά αρώματα θα κυριεύσουν το στόμα σας.