Λίγο καιρό πρίν είχα τη τύχη να συναντήσω τον Πάνο Τζίμα και να δοκιμάσω τα κρασιά του οινοποιείου του.
Αυτή η βραδιά εκτιλύχθηκε σε ένα αρκετά ιδιαίτερο και εντυπωσιακό κελάρι που έχει στηθεί στη κάβα Ιωαννίδης (the cellar boutique), στα δυτικά της Θεσσαλονίκης στα Διαβατά. Μία μοναδική και ιδιαίτερη κάβα, μια φρέσκια δουλειά, ένας νέος χώρος στη πόλη που συζητιέται, έχει κλέψει τις εντυπώσεις και αξίζει να επισκεφθείς.
Ο Πάνος Τζίμας από το 2019 είναι οινοποιός και επικεφαλής οινολόγος στο οικογενειακό του οινοποιείο “JimaWinery” που βρίσκεται στον Αμβρακικό κόλπο στο Νομό Άρτας.
Το σκεπτικό του και η φιλοσοφία του είναι να δημιουργεί κρασιά ‘’ terroir ‘’, κρασιά δηλαδή που αντικατροπτίζουν το τόπο, τη περιοχή και το κλίμα στο οποίο καλλιεργούνται στην ‘Ηπειρο. Διαχειρίζεται αμπελώνες σε τρεις διαφορετικές περιοχές, από το νότιο άκρο της Ηπείρου μέχρι τα βόρεια σύνορα. Τρεις ποταμοί που επηρεάζουν τα εδάφη είναι, ο Άραχθος στον Αμβρακικό κόλπο, ο Καλαμάς ποταμός που εκβάλλει στο Ιόνιο και ο Αώος ποταμός στον αμπελώνα της Κόνιτσας με το υψόμετρο από την επιφάνεια της θάλασσας να βρίσκεται στα 600 μέτρα.
Οι ποικιλίες οι οποίες καλλιεργούνται είναι Ελληνικές τοπικές αλλά και διεθνείς όπου έκατσαν κάλα στο κλίμα της Ηπείρου. Αυτές είναι 2 ερυθρές από τις διεθνείς, το Merlot & Cabernet Franc και απο Ελληνικές το ερυθρό Βλάχικο & Βερτζαμί και τη λευκή Ντεμπίνα, τοπικές ποικιλίες της Ηπείρου που δεν έχει δοθεί πολύ προσοχή και δεν έχουν εξερευνηθεί όσο θα έπρεπε, με τον Πάνο Τζίμα να θέλει δικαίως να τις αναδείξει και να αλλάξει αυτό το σκηνικό.
Κάπου εδώ να αναφέρω πως όλες του οι ετικέτες είναι καλύτεροι και από πίνακες ζωγραφικής, καλαίσθητοι και εντυπωσιακοί.
1. ΤΟ ΚΑΛΛΙΓΡΑΜΜΟ ΚΑΙ ΦΙΝΕΤΣΑΤΟ SUPERGIRL
Με τα αμπέλια να έχουν υψόμετρο τα 350μ και τον ποταμό Καλαμα να τα βοηθά να ωριμάσουν ιδανικά, μας δίνει μια ανάλαφρη εκδοχή της Ντεμπίνας καθώς ένα μέρος της ζυμώθηκε σε δρύινα βαρέλια και το υπόλοιπο σε ατσάλινες ανοξείδωτες δεξαμενές. Ωρίμασε για 10 μήνες με τις λεπτές του οινολάσπες δίνοντας του όγκο, υφή και έξτρα γευστική πολυπλοκότητα. Τα μοσχολέμονα, πράσινα μήλα, λευκόσαρκα ροδάκινα και λευκά λουλούδια θα σε κυριεύσουν ενώ σταδιακά η κρέμα ζαχαρωπλαστικής, η υφάλμυρη επίγευση και η ευδιάκριτη μεταλλικότητα όπως το κοχύλι ή η βρεγμένη πέτρα, θα σε κάνει να το αναζητάς τους καλοκαιρινούς μήνες για τη δροσιά του.
2. ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ PLEIN SOLEIL
Με μερικώς ζύμωση με τις φλούδες του και έπειτα ωρίμαση χωρισμένη σε αμφορείς, βαρέλια (barriques) και ανοξείδωτες ατσάλινες δεξαμενές για 8 μήνες με τις οινολάσπες του.
Βαθύ χρυσαφί στην όψη και πολύπλοκα αρώματα από γκρέιπφρουτ, λάιμ, λευκά άνθη. Μπαχάρια, τζίντζερ και αμύγδαλο. Σώμα με δομή, ζωηρή οξύτητα και ελαφρά τανική υπόσταση, αυξάνει την ένταση της γεύσης με γοητευτική ορυκτότητα και τη θαλλάσια αύρα στη γεύση σου από την επίδραση του Ιονίου.
3.ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ LIBERTE
Αυτό το ροζέ με το πορτοκαλί του χρώμα και τις χάλκινες ανταύγειες, σε μαγνητίζει. Σου εξάπτει τη φαντασία να το ξεζουμίσεις με τη φρουτώδη ένταση που πιστεύεις ότι έχει…και την έχει.
Μπόλικο φρούτο, πολύπλοκο και γαστρονομικό. Αρώματα από ροδάκινα, βύσσινα, φραμπουάζ, αμυγδαλόπαστα και αποξηραμένα άνθη. Στο στόμα ζουμερό, πληθώρα φρούτου και ανθική επίγευση.
Εδώ έχουμε Merlot και Cabernet Franc, ζυμώνει και ωριμάζει σε αμφορέα και σε barrique βαρέλια για 8 μήνες με τις οινολάσπες, δίνοντας όγκο στην υφή του κρασιού και εμπλουτίζει τη γεύση.
4. ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΕΡΥΘΡΩΝ ΤΑ ODYSSEY
ΣΤΑ ODYSSEY I , II , III έχουμε τις ποικιλίες Merlot και Cabernet Franc.
Τόσο κομψά αλλά και τόσο δυναμικά που σε κάνει να αναρωτηθείς σε τυφλή γευσιγνωσία το από ποιό μέρος του κόσμου μπορεί να είναι.
Πολύπλοκα αρώματα κόκκινων και μαύρων κερασιών, δαμάσκηνων και βατόμουρων, σοκολάτα, αποξηραμένα γαρύφαλλα, καπνός, βιολέτες, βότανα και ιώδιο. Με δομή που είναι κομψή και η επίγευση γραφίτη.
5. ΤΟ ΠΛΗΘΩΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΥΣΤΙΚΟ DAME ROUGE
Αποτελείται απο 90% Merlot και 10% Cabernet Franc. Εδώ ακολουθεί ένα μέρος της μια λίγο διαφορετική μέθοδο που συνηθίζεται στην Ιταλία κατα κύριο λόγο. Η μέθοδος <
Πυκνό ρουμπινί στην όψη, με έντονες γεύσεις από φρέσκα και αποξηραμένα κεράσια, δαμάσκηνα και φραγκοστάφυλα, μαύρη σοκολάτα, εσπρέσο, βιολέτες, ξηροί καρποί, δέρμα και μέντα. Στο στόμα οι βελούδινες ταννίνες ισορροπούν με την ζωηρή οξύτητα. Η ωρίμαση σε 225lt βαρέλια έγινε για 12 μήνες.
Για κλείσιμο να αναφέρω πως όλα του τα κρασιά και οι ετικέτες εντυπωσιάζουν το οινόφιλο κοινό και δεν είναι μόνο όσα ανέφερα εγώ, αλλά έκανα μια προσωπική επιλογή. Αξίζει να τα ψάξετε και να δοκιμάσετε, θα ανταμείψει τον ουρανίσκο σας.